SOLIDARNOŚĆ OŚWIATA – Komisja Międzyzakładowa nr 387 w Warszawie

Felieton na nowy rok szkolny 2017/2018!

Szanowni Państwo!

Już za moment rozpoczną się zajęcia w zreformowanej polskiej oświacie.Dużo było (i jeszcze jest) szumu i wręcz histerii z tym związanych. Totalna opozycja i jej akolici nadal nie mogą się z tym pogodzić. Nasz związek od początku nie kwestionował merytoryczności tej reformy, ale mocno upominaliśmy się o sprawy pracowników, aby jak najłagodniej przejść przez okres jej wprowadzania. Rozmawialiśmy od samego początku z MEN-em o zagrożeniach i niepewności trapiących nauczycieli i innych pracowników oświaty, szczególnie związanych z utratą pracy. Walczyliśmy o jak największy pakiet tzw. warunków osłonowych. Zaś z samorządami prowadziliśmy dialog odnośnie nowej siatki szkół i ich rejonizacji.

Niestety nie wszędzie był on (nie z naszej winy) konstruktywny. Najmniej zrozumienia znajdowaliśmy na Pradze Południe, ale i tu można mówić o sukcesie. Informacje podane przez Zarząd Dzielnicy w dniu 31.08.2017 r. napawają optymizmem. Skwitować je można krótko: były problemy, ale udało się je pokonać. Nasze dzieci nie będą musiały się uczyć ,,na dachach, w piwnicach, czy na mrozie”, jak wieszczyli niektórzy. Przybyło za to etatów nauczycielskich m. in. przez nowe programy i zwiększonej liczbie oddziałów. Zapewnione zostały również miejsca dla wszystkich dzieci w przedszkolach.

Jednak nie wszystko ułożyło się po myśli naszego związku, a szczególnie w obszarach płacowych i standaryzacji warunków pracy. Będziemy więc nadal mocno upominać się o polepszenie sytuacji materialnej zarówno kadry dydaktyczno-wychowawczej jak i pracowników niepedagogicznych.

Czekamy jeszcze na informacje zapowiadane przez panią minister na dzień rozpoczęcia nowego roku szkolnego.

Życzymy Wam Wszystkim, zarówno naszym członkom jak i pozostałym pracownikom Oświaty Polskiej w zbliżającym się roku szkolnym 2017/2018 samych sukcesów  zawodowych i osobistych!

Przewodniczący KM 387    –   Jerzy Smoliński.